Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Van Oeveren
Beatrixstraat 13 A
1781 EL DEN HELDER

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 10.00 - 18.00
Wo: 10.00 - 18.00
Do: 10.00 - 18.00
Vr: 10.00 - 18.00
Za: 10.00 - 18.00
Zo: gesloten

Van Oeveren úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

🍂 Herfst Recept: langzaam gegaarde runderstoof met paddenstoelen, pastinaak en Passimora Nero d’Avola

Passimora Nero d’Avola is een krachtige, fruitige en soms kruidige rode wijn uit het westen van Sicilië. Er is daar een mediterraan klimaat; mild en wat regen in de winter, heet en droog in de zomer. De druiven worden langer aan de wijnstok gelaten en drogen iets in door de hitte in de zomer. Dat zorgt ervoor dat het typische rijke fruitige boeket van de Nero d’Avola volledige tot expressie komt. Na de oogst een zachte maceratie en lange thermo gecontroleerde fermentatie. Opvoeding en rijping in roestvrijstalen tanks gedurende ca. 4 maanden.

Deze wijn past fantastisch bij herfstige gerechten met aardse smaken, zoals paddenstoelen, geroosterd vlees, stoofpotten of gerechten met een beetje umami en specerijen.
Daarom dit heerlijke robuuste gerecht dat de intensiteit van Passimora Nero d’Avola goed aanvult.

🍂 Herfst Recept: langzaam gegaarde runderstoof met paddenstoelen, pastinaak en rode wijn.

📝 Ingrediënten (voor 4 personen) voor de stoof:
800 g runderstoofvlees (zoals sukade of riblappen), in blokken
2 el bloem
3 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
250 g kastanjechampignons, in kwarten
150 g oesterzwammen, grof gescheurd
2 pastinaken, geschild en in grove stukken
2 wortels, in plakjes
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 laurierblaadjes
2 el tomatenpuree
300 ml runderbouillon
250 ml rode wijn (je kunt zeker ook de Passimora Nero d’Avola gebruiken)
Zout & versgemalen peper
Verse peterselie

🍳 Bereidingswijze:
Vlees aanbraden: bestuif het vlees met bloem, zout en peper.
Verhit 2 el olijfolie in een zware stoofpan. Bak het vlees rondom bruin in porties. Haal uit de pan en zet opzij.
Groenten fruiten: voeg nog 1 el olie toe aan de pan en fruit de ui 5 minuten tot deze glazig is. Voeg knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze 1-2 minuten om te ontzuren.
Paddenstoelen en wortelgroenten: voeg de champignons, oesterzwammen, wortel en pastinaak toe; bak 5-7 minuten tot ze iets kleuren.
Afblussen en stoven: doe het vlees terug in de pan en blus af met rode wijn en laat 2-3 minuten inkoken.
Voeg de bouillon, kruiden en laurier toe. Breng aan de kook.
Zet het vuur laag, deksel op de pan, en laat 2,5 tot 3 uur zachtjes stoven tot het vlees boterzacht is. Roer af en toe. Laat het laatste halfuur zonder deksel inkoken als je de saus iets dikker wilt.

🍷 Serveren:
Op een mooi bord scheppen en garneren met verse peterselie.
Lekker met aardappelpuree of een stevig boerenbrood om in de saus te dopen en een glas Passimora Nero d’Avola

Enjoy!

🔁 Variatie:
Wil je een vegetarische variant maken? Gebruik kastanjechampignons, linzen, knolselderij en een scheutje sojasaus voor umami.
Laat de bouillon op basis van groenten zijn, en voeg een beetje miso toe voor die diepe smaak. 

« Terug